AİLE HUKUKU

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

Anlaşmalı boşanma ve boşanma avukatı ;

Eşlerin;  boşanma, velayet ve boşanmanın mali sonuçları (nafaka, tazminat, mal paylaşımı) gibi hususlarda anlaşma sağlayarak doğru bir boşanma protokolü ve anlaşmalı boşanma dilekçesi ile anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına göre çok daha hızlı sonuçlanan ve daha az masraf gerektiren bir boşanma davasıdır.

 

Anlaşarak boşanmak isteyenler için bazı şartlar bulunmaktadır;

Anlaşmalı boşanma davası için en önemli şartlardan biri evliliğin en az 1 yıldır sürüyor olmasıdır. Evlilik süresi 1 yılı doldurmayan taraflar anlaşmalı boşanma davası açamayacak bunun yerine eşlerden biri çekişmeli boşanma davası açarak evliliği sonlandırabilecektir. 1 yılı doldurmayan evliliklerde anlaşmalı boşanma için başvurulması halinde dava reddedilecektir.

 

Anlaşmalı boşanma davalarında bir diğer konuda eşlerin birlikte başvuru yapmaları yada bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi gerekmektedir.Tarafların ikiside boşanma avukatı ile temsil edilseler bile iki tarafında gelmesi zorunludur. Hakim karşısında kendi iradeleri ile boşanmak istediklerini belirtmek zorundadırlar. Eşlerden birinin mahkemeye gelmemesi durumunda dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir.

 

Anlaşmalı boşanma davasında boşanma dilekçesinin yanında anlaşmalı boşanma protokolü de hazırlanmış olması gerekmektedir. Boşanma protokolü yazılı ve taraflarca imza altına alınmış olması gerekmektedir. İnternette arama yapıldığında bir çok boşanma protokolü karşımıza çıkmakta fakat bunların bir çoğunun eksikliklerle dolu olmasından dolayı ileride hak kayıpları ve sorunlar yaşayabileceğinizi unutmamanız gerekmektedir. Hak kayıpları yaşamamanın en iyi yolu bir boşanma avukatı ile hareket etmektir. ''Boşanma protokolü'' tarafların isteklerini ve anlaştıkları konuları içerir. Velayet, Mal paylaşımı, Nafaka, tazminat, çocuk ile kişisel ilişki gibi anlaşılan tüm konular bu protokolde yazılı olarak mahkemeye sunulacaktır.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer ;

Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha çabuk bitmektedir. Boşanma davasının süresi davanın açılacağı yerde bulunan mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Boşanma avukatı ile boşanma işleminizi gerçekleştirecekseniz bu süreler dahada kısalmaktadır. Antalya boşanma avukatı olarak hukuk büromuzca takip ettiğimiz işlerin çoğunda anlaşmalı boşanma davasını 1-2 gün gibi kısa sürede gerçekleştirmekteyiz. Her şehirde mahkemelerin yoğunluğu farklı olabileceğinden bu süreler uzayabilmektedir. Boşanma kararı verildikten sonra (15-30 gün) karar yazılarak taraflara tebliğ edilmesi ile 15 günlük temyiz süresinden sonra tarafların itiraz etmemesi halinde karar kesinleşir. 

 

Boşanma kararı nüfusa ne zaman işler ? 2023

Boşanma gerçekleştikten sonra en çok merak edilen konu boşanma kararı nüfusa nezaman işlenir sorusudur. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili mahkeme boşanma kararını nüfus müdürlüklerine online olarak göndermektedir. Boşanma kararının nüfusa işlenmesi için herhangi bir talep ve masraf yapılması gerekmemektedir. Önemli olan boşanma kararının yada temyiz kararının kesinleşmiş olmasıdır. 

 

Boşanma Davası Vekalet Ücreti Nekadardır ? 2023

 

Her yıl Türkiye Barolar Birliği Avukatlık asgari ücret tarifesini yayınlamaktadır. Boşanma davası avukat vekalet ücreti asgari fiyatlarını her bölgenin barosu kendilerine ait internet sayfasında paylaşmaktadır. Gösterilen fiyatlar tavsiye niteliğinde asgari rakamlar olup davanın durumuna göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. 2020 Anlaşmalı boşanma avukat vekalet ücreti ile ilgili Antalya Barosu sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Her bölgede bu fiyatlar farklılık göstermektedir. Anlaşmalı boşanma ücreti ile alakalı bölgenizdeki boşanma avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.